Comuna Pietroşita

Slider-1 Slider-2 Slider 3

Comuna Pietroşita

Comuna Pietroşita se află pe cursul râului Ialomiţa, într-o zonă deosebit de frumoasă, la poalele munţilor Bucegi, fiind înconjurată dinspre răsărit şi apus de dealuri subcarpatice înalte. Pădurile de brad şi fag din împrejurimi contribuie semnificativ la calitatea excepţională a aerului. Fiind foarte ozonat, aerul Pitroşiţei este un adevărat leac pentru afecţiunile respiratorii. Altitudinea nu foarte ridicată (650 m), face ca Pietroşiţa să aibă o climă blândă, potrivită pentru oamenii care doresc băi de aer şi relaxare.  Arhitectura are un specific montan, şi evocă oarecum bunăstarea de odinioară a pietroşenilor, multe dintre construcţiile care s-au păstrat din perioada de glorie a aşezării fiind marcate ca aparţinând patrimoniului istoric. Accesul se face pe DN 71 (Bucureşti-Târgovişte-Sinaia).

Poartă de intrare spre măreţia Bucegilor, Pietroşiţa  este o aşezare liniştită care te întâmpină  cu imaginea unor case zvelte, construite, aşa cum spune istoria, din piatră şi şiţă, materiale aflate la îndemână şi care au dat şi numele aşezării. Arhitectura muntenească şi cea ardelenească, de specific montan, se contopesc armonios, creând o atmosferă insolită, şi evocă bunăstarea de odinioară a pietroşenilor. Multe dintre construcţiile care s-au păstrat din perioada de glorie a aşezării fiind marcate ca aparţinând patrimoniului istoric. Portul tradiţional ţărănesc, dansurile şi jocurile munteneşti au fost admirate şi de poetul Cezar Bolliac, care, pe la 1869, a întreprins o călătorie în scopuri arheologice în zona Pietroşiţei. Recunoscută încă din anii 1936 ca stațiune balneoclimaterică, Pietroșița oferă un peisaj calm și un aer ozonat recomandat de medici pentru afecțiuni sistemului nervos, ale aparatului locomotor și respirator. Având o climă mai blândă decât Sinaia, de-a lungul vremurilor mulți turiști și oameni cu diverse afecțiuni au frecventat Pietroșița. 

Pășunile și fânețele din hotarele comunei ocupă jumătate din suprafața agricolă a comunei și favorizează creșterea vitelor. Cealaltă jumătate este plantată cu pomi roditori: pruni, meri, peri, în cea mai mare parte și cireși, vișini și piersici. Fiind aproape de munte, deseori primăvara florile pomilor sunt distruse de câte o zăpadă târzie sau de îngheț, care, deseori, vine și în luna mai.

 

Accesul se face pe DN 71 (Bucureşti-Târgovişte-Sinaia).
În judeţul Dâmboviţa există două zone în care porţile au devenit o adevărată „marcă” a locului: comuna Tătărani din valea Dâmboviţei şi împrejurimile sale, şi zona de munte a văii Ialomiţei, cu satele Runcu  Pietroşiţa, Moroeni.

Biserica din satul Pietroşiţa

Hramul bisericii este “Sfântul Ierarh Nicolae”. Pe locul unei construcţii mai vechi, în 1901 se începe ridicarea unui nou locaş, terminat în 1927. Sfințirea bisericii are loc la 15 august  1927, în prezenţa Î.P.S. Dr. Miron Cristea, primul patriarh al tuturor românilor. Se remarcă prin pictura originală, de o deosebită frumuseţe,  prin colorit şi compoziţie, ea fiind realizată în tehnica “fresco”. Pictura în ulei este realizată de maestrul iconograf Dimitrie Belizarie.

Tipărire